Hruškovice: Alkoholický nápoj, který v oblíbenosti šlape na paty slivovici



Pokud se v produktech tohoto druhu moc nevyznáte a potřebujete koupit například rychlý dárek a jedinou informaci, kterou máte je, že obdarovaný má rád hruškovici, tak musíte vybrat tu dobrou a kvalitní, aby váš dárek udělal dojem.

Alkohol by se měl vybírat hlavně podle obsahu, dárková krabička nebo sklenička jako dáreček k lahvi alkoholu sice potěší, ale pokud kupujete určitý druh alkoholu pro člověka, který je v konzumaci konkrétního druhu alkoholu znalý, tak ocení nápoj, ne krabičku.

Hruškovice dobré kvality by měla mít ve složení uvedeno pouze hruškový destilát a pitnou vodu. Ta slouží k naředění silného destilátu na požadovanou sílu – obsah alkoholu. Právě obsah alkoholu je v moderní době často řešený a většina lidí preferuje spíše jemnější a slabší nápoje. Šedesátiprocentní kořalkou asi v dnešní době už nikoho neohromíte.

hrušky

Pokud najdete ve složení nápoje uvedený líh, něco není v pořádku a znamená to, že kromě destilátu z hrušek je směs naředěná destilátem z levnějšího ovoce, popřípadě z obilí.

Jak už z názvu vyplývá, základ pro destilaci tvoří hrušky. Na jeden litr alkoholu se počítá až 14 kg hrušek. Ty by měly být v plné zralosti, ve výborné kvalitě bez plodů napadených škůdci nebo zasažené hnilobou nebo dokonce plísní. Podobně jako u slivovice, i hruškovice potřebuje před vypálením vytvořit kvas. Ten se musí nechat prokvasit poměrně dlouho dobu, většinou přes tři měsíce. Připravenost kvasu se pozná velice snadno.

hruškovice

Směs ovoce a vody si na povrchu vytvoří ochranný škraloup, který chrání citlivé prostředí před infekcemi a zadržuje alkohol. Kvas se nemíchá. V okamžiku, kdy ochranná vrstva začne klesat ke dnu nádoby, musí se odstranit a kvas je připravený k destilaci.

Hruškovice patří se slivovicí k nejčastěji pálenému alkoholickému nápoji. Přestože některé odrůdy hrušek jsou jsou pro takové zpracování vhodnější než jiné, dobrá kořalka se dá vypálit ze všech zralých, zdravých plodů. Výsledný destilát po vypálení může mít až 80 % alkoholu, ale je velice drsný a koncentrace alkoholu potlačuje vůni. Teprve po naředění vzniká jemný a ceněný nápoj.

3.8/5 - (5 votes)
Posted in Nezařazené